Ir sācies pārgājienu cikls “IEPAZĪSTI, IZZINI UN SAJŪTI SAVU DZIMTENI – LATVIJU 2017!”

Iepazīstot Jelgavas novada Valgundes pagasta kultūrvēsturisko un dabas mantojumu, uzsākts pārgājienu cikls aktīva dzīvesveida piekritējiem “Pārgājienu cikls – iepazīsti, izzini un sajūti Latviju 2017”, kura ietvaros, sākot ar 2017. gada janvāri, plānots organizēt neskaitāmu posmu pārgājienu ciklu, dodoties iepazīt katru no Latvijas pagastiem, apmeklējot to interesantākās vietas un cilvēkus. Vietas, ar kurām lepojas katrs no Latvijas pagastiem. Kāds no tiem var lepoties ar izcilu kultūrvēsturisko mantojumu, cits – ar dabas krāšņumu, vēl kāds – ar cilvēkiem un lietām, kas tajos mīt, ir. Projekta idejas autori cer, ka jau 2018. gada nogalē, kad Latvija svinēs savu 100 gadu dzimšanas dienu, daļa Latvijas iedzīvotāju varēs teikt – jā, es mīlu, jūtu un, pats galvenais, pazīstu savu dzimteni – katru no 497 pagastiem.
Aizvadītajā svētdienā, pirmajā no posmiem pārgājiena cikla ietvaros, aktīva dzīvesveida entuziasti devās iepazīt Valgundes pagastu – apmeklētas Ziemassvētku kauju piemiņas vietas, Latviešu Strēlnieku kapi (Antiņu kapi), kuros guldīti 1240 Ziemassvētku kaujās kritušie strēlnieki, ierakumi un zemnīcas, kā arī Ložmetējkalns un tā skatu tornis.

Kā radusies ideja par pārgājienu ciklu, iepazīstot katru Latvijas pagastu?

Pēc jauniem iespaidiem, vietām un lietām cilvēki traucas tālu prom, pilnvērtīgi nenovērtējot to dabas un kultūrvēsturiskā mantojuma bagātību, kas sastopams tepat – Latvijā. Kaimiņos. Aiz mājas. Pāri upei, ezeram. Mums blakus. Mēs, aktīva dzīvesveida un dažādu pārgājienu entuziasti, aicinām Tevi pievienoties visos vai atsevišķos pārgājienu posmos – paši (kopīgiem spēkiem, iesaistot ikvienu aktīvā dzīvesveida piekritēju, kurš vēlas uzņemties arī atsevišķu posmu gida – koordinatora pienākumus) izstrādāsim maršrutu, balstoties uz ieteikto vai sevis izmeklēto – katrā no pagastiem aplūkosim tās vietas, kuras ir īpašas katrā no pagastiem (cits lepojas ar lielāko akmeni, citam ir dzestrākais svētavots vai diženākā baznīca). Iezīmējot arvien jaunu maršrutu, uzrunāsim arī cilvēkus, kas nāk no konkrētajām vietām, iespējams, viņi būs tie, kas vēlēsies uzņemties konkrētā pārgājiena gida lomu un iepazīstinās ar savu dzimto pusi (novadu, pagastu, ciemu). Iniciatori uzsver – “Ļausimies dabas burvībai, sajūtot un izgaršojot tās spēku – teiksim paldies jūras plašumam, ceļu līkločiem, smelsimies mieru meža pasaulē un izzināsim Latvijas izcilākās vietas katrā no tās 497 pagastiem”.

Dalībnieks ikvienā pārgājiena posmā var būt ikviens Latvijas iedzīvotājs – aktīva dzīvesveida piekritējs, ceļotājs, izzināt` un sajust` mīlošs un nedaudz azartisks cilvēks. Cilvēks, kurš nebaidās no noberztiem papēžiem, odu kodumiem, spēj sildīt sirdi un kājas pašu iekurtā ugunskurā, ir sajūsmā par siermaizēm, kas notiesātas meža vidū, dzerot līdzpaņemto tēju no termosa. Cilvēks, kurš gūst gandarījumu arī tad, ja vēl 10 kilometri jānoiet, kaut šķiet, nav spēka. Cilvēks, kurš ejot māk gan uzdziedāt, gan paklusēt. CILVĒKS. Pārgājienu posmu sākumi – vietas un laiki taps zināmi neilgi pirms to sākuma. Pārgājiena ietvaros lielākoties pārvietošanās notiks ar kājām un velosipēdu (vasaras sezonā), taču neatņemams pārvietošanās līdzeklis būs arī sabiedriskais transports (lai nokļūtu uz attālākajiem Latvijas novadiem un pagastiem).

Ikvienam, kurš vēlas mesties vērtīgajā Latvijas izzināšanas avantūrā, var iniciatīvai sekot facebook.com lapā Pārgājienu cikls – iepazīsti, izzini un sajūti Latviju 2017 vai rakstot, zvanot – [email protected], 26233948.