Ventspils Jaunrades nama pulciņa „Jaunie korespondenti” pirmais atskats par apmeklēto ādas pulciņu!

Ādas mākslinieciskās apstrādes studijā fantāzijai ļauj vaļu

Decembra sākumā Ventspils Jaunrades nama pulciņa „Jaunie korespondenti” dalībnieces apmeklēja „Ādas mākslinieciskās apstrādes studiju”, lai uzzinātu un pastāstītu arī citiem par nodarbībās notiekošo, kā arī par to, cik aizraujoši un radoši tajās darbojas bērni un jaunieši.

Ventspils Jaunrades nama ādas mākslinieciskās apstrādes studijas pasniedzēja Dace Kovale nodarbības pasniedz jau kopš 1978.gada. Tas nozīmē, ka šis ir jau 38.gads, kopš bērniem un jauniešiem ir iespēja apmeklēt šādas nodarbības. Šogad pulciņu apmeklē ievērojams dalībnieku skaits – 33 bērni un jaunieši, kā arī 2 grupas no skolām. Skolotāja atklāj, ka ir tādi dalībnieki, kuri studiju apmeklē jau 9 gadus.

Pirmdienās, otrdienās, trešdienās un ceturtdienās studijas dalībnieki veido dažādus izstrādājumus no ādas, piemēram, kārbiņas visdažādākajās formās, kā arī darina foto rāmīšus, blociņus, maciņus, rokassprādzes, briļļu maciņus, krājkasītes, atslēgu piekariņus un visu citu, ko vien fantāzija ļauj iztēloties un rokas realizēt.

Dalībnieki ne tikai darina darbiņus sev un tuvākajiem, bet arī parāda tos plašākai pasaulei, piedaloties gan konkursos, gan izstādēs. „Mūsu radītie darbiņi ir novērtēti konkursos Latvijā un pat aizceļojuši uz vispasaules izstādi Čehijā. Vispasaules izstādē pabijušas mūsu kārbiņas lapas formā, kurai virsū bija kāpurs, kas veidots no daudzām mazām kastītēm, kā arī kārbiņas mārītes un dažādu dārzeņu formās,” stāsta studijas skolotāja Dace Kovale. Skolotāja min, ka interesanti darbi tapuši arī mūzikas instrumentu formās – klavieres, ģitāra un vijole, kā arī nots formā.

Studijā tiek realizētas visdažādākās idejas, kuras tiek īstenotas ar skolotājas palīdzību. „Es brīvi ļauju katram izvēlēties, ko taisīt. Nav obligāti jātaisa kaut kas konkrēts. Ir bērni un jaunieši, kuriem patīk taisīt viena veida darbiņus. Visbiežāk izvēlas taisīt kārbiņas, bet sākam ar vienkāršāko, lai apgūtu pamatus,” skaidro D. Kovale.

Ikdienā studiju apmeklē dalībnieki vecumā no 7 līdz 19 gadiem, bet, ja ir interese turpināt, tad droši var iesaistīties arī pēc 19 gadu vecuma.  Nodarbības studijā notiek bez maksas, lielākā daļa  nepieciešamo materiālu ir uz vietas, bet līmi un krāsas dalībniekiem jāiegādājas pašiem.

Tikšanās laikā aprunājāmies arī  ar studijas dalībniekiem:

„Studiju apmeklēju pirmo gadu, par to  uzzināju no draugiem. Mani ieinteresēja pašai izgatavot dažādas kastītes, kuras dāvināt draugiem un ģimenei. Vecāki ļoti priecājas par maniem darbiņiem, arī pati esmu priecīga par paveikto,” stāsta Monta.

„Esmu šeit jau otro gadu, nodarbības ir inčīgas, jo varu pati visu veidot, izmantojot ādu. Mums šeit ir ļoti jautri, nodarbības notiek brīvā gaisotnē. Par nodarbībām uzzināju no draudzenes, kura pastāstīja, ka šeit ir ļoti forši, un tas mani ieinteresēja. Pirmo reizi atnākot, nezināju, vai patiks, bet tomēr iepatikās,” atklāj Marija.

Apmeklēju nodarbības jau trešo gadu. Par nodarbībām uzzināju no draudzenes, bet interesantākais bija tas, ka sākumā es nezināju, kur šādas nodarbība notiek. Draudzene aicināja piebiedroties. Nodarbībās tapušos darbiņus dāvinu Ziemassvētkos. Visvairāk man patīk taisīt kārbiņas visdažādākajās formās. Jo sarežģītākas, jo labāk man tās padodas,” priecājas Velda.

„Sāku apmeklēt nodarbības šī gada oktobrī. Uzzināju par tām no Marijas, kura stāstīja, ka šeit ir ļoti interesanti, tāpēc arī atnācu. Esmu paspējusi uztaisīt grāmatzīmi, kārbiņu un divas pelītes, kuras uzdāvināju mammai,” stāsta Beāte.

Ziņu sagatavoja Ventspils Jaunrades nama pulciņa „Jaunie korespondenti” dalībnieces Viktorija Smirnova un Līga Goldmane.