Bluķa vilkšana Dzirnavu laukumā 21.decembrī, 19:00

Ziemas saulgrieži latviešiem ir prieka un līksmības svētki, svinot gaismas uzvaru pār tumsu, jo pēc gada garākās nakts saule atkal griežas uz pavasara pusi. Ziemas saulgrieži Ventspilī Dzirnavu laukumā sāksies ar skaļām dziesmām, rotaļām, ticējumiem un laba vēlējumiem pirmdien, 21. decembrī, plkst. 19.00.

Plkst. 18.50 folkloras kopu un deju kolektīva dalībnieki no Ventspils Kultūras centra līdz Dzirnavu laukumam vilks bluķi, lai saskaņā ar senlatviešu tradīcijām aizbaidītu ļaunos garus, veicinātu auglību un dotu svētību pilsētai un tās iedzīvotājiem.  Dzirnavu laukumā tas tiks sadedzināts ugunskurā, reizē ar to sadegs arī aizvadītā gada bēdas, likstas un nelaimes.

Pasākumā piedalīsies Ventspils folkloras kopa “Laipa” (vadītāja Ligita Vaļuka), Ventspils Jaunrades nama bērnu un jauniešu folkloras kopa “Rotaļnieks” (vadītāja Ināra Salava), Puzes folkloras kopa “Sītava” (vadītāja Lienīte Čače), Popes folkloras kopa “Pūnika” (vadītāja Ligita Lukševica) un vidējās paaudzes deju kolektīvs “Kurzeme” (vadītāja Indra Zarāne).

Svinot Ziemas saulgriežus, tiek pielietoti dažādi rituāli: bluķa vilkšana, tā dedzināšana, maskošanās un citas izdarības, tāpēc šajā reizē pasākuma apmeklētāji tiek aicināti ietērpties kādā no latviešu tradicionālajām maskām un kopā ar pasākuma dalībniekiem iejusties latviešu Ziemassvētku svinībās.

Ieeja pasākuma ir bez maksas, to atbalsta Ventspils pašvaldība.