Izstādes Livonijas ordeņa pilī par medicīnas tēmu!

Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē var apskatīt divas medicīnai veltītas izstādes- Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstāde “ANATOMS. Cilvēka ķermeņa fabrika” un “Medicīna Ventspilī” Ventspils muzeja krājuma izstāde.

Vai varat iztēloties savu ķermeni kā fabriku, kurā aknas darbojas kā ķīmiskās pārstrādes rūpnīca, plaušas nodrošina ventilāciju, bet smadzenes, protams, ir dators?

Tādu cilvēka ķermeni piedāvā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādes “ANATOMS. Cilvēka ķermeņa fabrika” radošā komanda (Ieva Lībiete, Mārtiņš Kalseris, Artis Ērglis, Inga Vigdorčika, Juris Salaks, Lauris Pavilons) liekot ielūkoties cilvēka ķermeņa norisēs gan ar anatomisku preparātu (Jēkaba Prīmaņa Anatomijas muzejs), gan anatoma Andreasa Vezālija grāmatas “De humani corporis fabrica” virtuālajām lapaspusēm, gan mākslinieka H.M. Lederera (Vācija) animācijas video, kas veidots pēc vācu ārsta un mākslinieka Frica Kāna (Fritz Kahn) 1926. gadā radītā slavenā darba “Cilvēks kā industriāla pils”, gan latviešu mūsdienu jauno mākslinieku darbiem un komiksiem.

Ventspils muzeja izstāžu zālē var ieskatīties arī Ventspils medicīnas vēsturē. Vai zinājāt, ka Ventspilī bija viena no vecākajām aptiekām Latvijas teritorijā, – dibināta 1670.gadā? Iespējams, ka toreiz vēl šajā aptiekā pārdeva miroņa kaulus, čūsku ādas, zaķu sirdis, mūmiju esences un pat cilvēka galvaskausa spirtu.

Arī par slimnīcu vēsturi Ventspilī, no kurām vienai šogad aprit 90.gadi, varēs uzzināt šajā izstādē. Piemēram, bailēs no holeras epidēmijas 1831.gadā, ventspilnieki sarosās un uzceļ slimnīcu, bet holera (par laimi) pilsētu neapmeklē.

Izstādi varēs apskatīt līdz 2016. gada maijam.

Foto no izstādes atklāšanas : http://ventspils.lv/lat/izklaide_kultura/91323-paula-stradina-medicinas-vestures-muzeja-un-ventspils-muzeja-izstades-par-medicinu