Konkurss skolēniem “Raiņa un Aspazijas idejas un vērtības mūsdienu cilvēku dzīvē un notikumos”

Ceturto reizi norisinās Latvijas Kultūras kanona konkurss vidusskolēniem
Latvijas Kultūras akadēmija izsludina jau ceturto Latvijas Kultūras kanona konkursu vidusskolēniem, kas notiks no 2015. gada 2. novembra līdz 2016. gada 27. martam. Šajā reizē konkurss noris Raiņa un Aspazijas jubilejas gada programmas ietvaros, un konkursa moto ir „Raiņa un Aspazijas idejas un vērtības mūsdienu cilvēku dzīvē un notikumos”.

Dalībniekus sagaida interesanti pētniecības uzdevumi un radošā darbnīca, kas noslēgsies ar sagatavotas skatuves mākslas performances izrādīšanu uz skatuves.

Konkursa mērķis ir

  • veicināt skolēnu interesi par Raiņa un Aspazijas literārajā daiļradē apliecinātajām Latvijas kultūras vērtībām un idejām;
  • aktualizēt to saikni ar mūsdienu cilvēku dzīvesveidu, attiecībām, uzvedības modeļiem, interesēm un mērķiem;
  • radīt priekšnosacījumus skolēnu radošo prasmju attīstībai skatuves mākslas jomā;
  • popularizēt kulturoloģijas un citus humanitāro un sociālo zinātņu mācību priekšmetus.

Konkursā aicināti piedalīties Latvijas vispārizglītojošo, tai skaitā mazākumtautību skolu, 10.–12. klašu skolēni, mākslas un mūzikas vidusskolu vecāko kursu audzēkņi.

Konkursa pirmajā kārtā jaunieši izvēlēsies divas no Raiņa vai Aspazijas darbos risinātām tēmām, notikumiem vai situācijām un par tām vāks materiālus. No apkopotā materiāla komandas par divām tēmām izveidos scenārija idejisko vīziju skatuves mākslas performancei. Vīzijas skatuves mākslas performancei dalībnieki prezentēs konkursa pirmajā kārtā, kas notiks Latvijas reģionos.

Otrajā kārtā skolēnu komandas profesionāļu vadībā turpinās darbu pie vienas no izvēlētajām tēmām, veidojot skatuves mākslas performances scenārija skici un tā realizāciju radošās darbnīcas noslēgumā.

Otrās kārtas finālisti saņems finansiālu atbalstu 200.00 EUR apmērā savas performances realizācijai. Konkursa finālā dalībnieki darba rezultātu – skatuves mākslas performanci (Raiņa vai Aspazijas tematikas atspoguļojumu skatuviskā darbībā) – izrādīs uz Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājas „Zirgu Pasts” skatuves.

Konkursa fināla performances vērtēs konkursa rīkotāju izveidota žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji no LR Saeimas, Kultūras ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas teātriem.

Lai pieteiktos konkursam, izglītības iestādei ir jāizveido komanda trīs skolēnu sastāvā, kuru vada skolotājs, un līdz 2015. gada 19. oktobrim jāaizpilda pieteikuma formu tiešsaistē http://ej.uz/kanona_konkurss_2015

Konkursa NOLIKUMS (lejuplādējams)

Ar konkursa norises gaitu var iepazīties Latvijas Kultūras kanona Facebook lapā: https://www.facebook.com/kulturaskanons un Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā http://www.lka.edu.lv

Konkursu organizē Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Valsts izglītības satura centru.