Jaunatnes politikas veidotāju uzmanības centrā digitālās prasmes un drošība internetā

Rīga, 2015.gada 27.marts. Klātesot 27 no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, Latvijas prezidentūra 26.–27.martā vadīja jaunatnes lietu ģenerāldirektoru sanāksmi, kurā tika apspriesti tādi jautājumi kā iebiedēšana tiešsaistē, jauniešu kibernoziegumi un vervēšana internetā. Runājot par drošību internetā, digitālajām prasmēm un citām jauniešu vidū aktuālām problēmām, sanāksmes laikā tika uzsvērta nepieciešamība pēc starpnozaru sadarbības.
 
Latvijas prezidentūras ielūgtie starptautiskie eksperti izvērtēja ar jauniešiem un internetu saistītās problēmas. Annija Malinsa (Annie Mullins), Ask.fm Uzticamības un drošības nodaļas direktore, iepazīstināja ar kiberhuligānismu sociālajos medijos. Projektu vadītāja Frančeska Bosko (Francesca Bosco) no Apvienoto Nāciju Organizācijas Starpreģionu un tiesiskuma pētniecības institūta Jauno noziegumu nodaļas ieskicēja arvien pieaugošo jauniešu-kibernoziedzinieku problēmu. Vienlaikus stratēģiskās komunikācijas padomnieks Tomass Elkērs Nisens (Thomas Elkjer Nissen) no Dānijas Karaliskās Aizsardzības koledžas prezentēja teroristiskā grupējuma ISIL sociālo mediju un vervēšanas stratēģijas. 
 
“Šīm aktuālajām problēmām ir jābūt ES jaunatnes politikas veidotāju darba kārtībā. Sākoties Latvijas prezidentūrai, “Digitālu Eiropu” mēs izvirzījām par vienu no savām prioritātēm. Tehnoloģijas mūsu ikdienā ieņem arvien nozīmīgāku lomu, taču diemžēl vienlaikus pieaug arī ļaunprātīga to izmantošana, un jaunieši Eiropā ir arvien vairāk pakļauti jaunām vardarbības un noziegumu formām un veidiem internetā. Šo draudu apkarošanai efektīvi strādās tikai starpsektoru pieeja. Sanāksmes laikā Rīgā, daloties ar jaunākajiem datiem un analīzi, eksperti veicināja politikas veidotāju izpratni par šīm jaunajām tendencēm. Dalībvalstis dalījās pieredzē, un politikas veidotāji augsti novērtēja semināru aktīvās debates,“ sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktores vietniece jaunatnes jomā Sanda Brūna. 
 
Ģenerāldirektoru sanāksmes otrajā daļā tika runāts par jaunatnes darbu un sāktas apspriedes par turpmāko darba kārtību jaunatnes jomā ES līmenī. Jaunatnes politikas veidotāji tradicionāli tiekas pēc ES Jaunatnes konferences, kas tiek rīkota vienreiz katras prezidentūras laikā. ES Jaunatnes konference “Jauniešu līdzdalības veicināšana Eiropas demokrātiskajā dzīvē” notika no 23.–26.martam Rīgā. 
 
Kontakti:
Ieva Nora Fīrere, vecākā komunikācijas eksperte
Izglītības un zinātnes ministrija
Tel.: +371 67047784, +371 29146366
www.izm.gov.lv
 
drosiba-interneta-1024x512