Projekts “Misija Sibīrija 2015”

Lietuvas vēstniecība Latvijā un Okupācijas muzejs sadarbībā ar Latvijas Jaunatnes padomi (LJP) 3.jūnijā, plkst.16:00 ielūdz uz fotoizstādes "Misija Sibīrija '14" atklāšanu. Fotoizstādē būs apskatāma pagājušā gada jauniešu ekspedīcija uz Sibīriju. Šogad, atzīmējot projekta 10.gadadienu un Baltijas valstu neatkarības 25. gadadienu, pirmo reizi ekspedīcijā piedalīsies arī jaunieši no Latvijas un Igaunijas.

"Misija Sibīrija" ir jaunatnes pilsoniskās un patriotiskās audzināšanas projekts, kurā jauniešu ekspedīcijas no Lietuvas dodas sakopt Sibīrijā novārtā atstātos izsūtīto un politiski ieslodzīto lietuviešu kapus, kā arī satiekas ar lietuviešiem, kas tur joprojām dzīvo. 

No 30. līdz 31.maijam Lietuvā notiks projekta pilotekspedīcija, kurā 71 jaunietis no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas piedalīsies dažādās āra aktivitātēs un pārbaudījumos, lai simulētos apstākļos pārbaudītu savu izturību un gatavību ekspedīcijai uz Sibīriju.

Latvijas jauniešu līdzdalību projektā koordinē LJP.

Lietuvā projekts ir guvis ļoti lielu popularitāti no jauniešu puses, un to atbalsta Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, UNESCO Lietuvas nacionālā komisija, Lietuvas Jaunatnes padome, dažādas Lietuvas valsts institūcijas un Lietuvas mediji. Šogad Lietuvā tika iesniegti gandrīz 800 jauniešu pieteikumi dalībai ekspedīcijā. „Lai sekmētu Latvijas jauniešu patriotisko audzināšanu, šādām iniciatīvām ir jāsniedz atbalsts valsts līmenī, lai nākamgad būtu iespējams iesaistīt lielāku jauniešu grupu no Latvijas,” uzsver LJP prezidents Emīls Anškens.

Pēc pilotekspedīcijas, no 17.jūlija līdz 1.augustam, 16 atlasi izturējušie jaunieši dosies ekspedīcijā uz Sibīriju, Tomskas apgabalu, kur atbilstoši savām spējām sakops trimdas apbedīšanas vietas un tiksies ar vietējiem lietuviešiem, latviešiem un igauņiem, kas joprojām dzīvo Sibīrijā. Atgriežoties no Sibīrijas, ekspedīcijas komanda piedalīsies dažādos pasākumos, lai dalītos ar saviem iespaidiem par ekspedīciju, atmiņām par notikumiem, kas visvairāk palikuši prātā, un iepazīstinātu ar projekta laikā veiktajiem darbiem.
Projektu "Misija Sibīrija 2015" īsteno nodibinājums "Jauniems".
Plašāka informācija http://2014.misijasibiras.lt/about-the-project
Video 

 

Informāciju sagatavoja: 
Linda Kalniņa, 
Latvijas Jaunatnes padomes 
Mediju programmas direktore
[email protected]; http://www.ljp.lv