Atkarīgie jaunieši …

Šoreiz ar jums vēlētos dalītes savās domās par jauniešu atkarībām. Es gan nedomāju atkarības no alkohola, narkotikām vai cigaretēm. Es runāju par atkarību no datora un azartspēlēm. Manuprāt, šīs ir patiešām aktuālas tēmas.

Iesākumā es vērsīšos pie atkarības no datoriem. Ar to es domāju datorspēles un internetu. Man ir pazīstami daudzi jaunieši, kuri savas dzīves lielā mērā pavada tieši spēlējot spēlītes un sēfojot internetā. Tā kā lielākajai daļai no cilvēkiem ar datoru nākas saskarties ikdienišķi, nav nekāda brīnuma, ka daudziem no jauniešiem izveidojas datoratkarība. Un tā nav tikai puišu lieta, arī meitenēm diezgan bieši rodas nepārvarama vēlme uzspēlēt kādu spēlīti un parakāties interneta dziļumos. Ja tu vēl neesi īsti pārliecināts vai šī atkarība ir skārusi arī tevi, droši dodies uz šo šādu adresi: http://www.sargi-sevi.lv/?id=151&sa=122,122,151&x=122 un iepazīsties ar šo problēmu tuvāk. Lieta ar datoratkarību ir tāda, ka no tās izvairīties ir grūti, un bieži vien tu attopies tikai tad, kad jau ir par vēlu, tāpēc es tev cieši iesaku padomāt, cik ilgi tu jau sēdi pie datora un varbūt šo laiku tu varētu pavadīt lietderīgāk un veselīgāk.

Kā jau teicu sākumā, vēl viena nopietna problēma ir jauniešu atkarība no azartspēlēm. Tie paši totalizātori, spēļu automāti un puišiem tik ļoti iecienītais pokers un citas kāršu spēles. Es lielāku uzsvaru gan lieku uz totalizātoriem un spēļu automātiem, jo diemžēl, arī manā draugu un paziņu lokā ir cilvēki, kam ar šīm lietām ir problēmas. Kā jau ar atkarībām bieži notiek, ir cilvēki, kas neapzinās, ka viņiem tāda ir un tad palīdzēt ir grūti. Manās acīs ar šiem atkarīgajiem lielākās problēmas ir tas brīdis, kad beidzas nauda vai arī kad laime nelaimīgajam uzgriež muguru. Ja cilvēks, kurš nevar iztikt ne dienu, neiemetot pāris latiņus automātā, kādu dienu attopas parādos un saprot, ka naudas nav, tas šo cilvēku var ievilkt jau tādā galējībā kā zādzība, lai tikai apmierinātu savu atkarību. Variantu šeit ir daudz. Kad tu esi kādu laiku paspēlējis, tu attopies, ka pietiek, bet var gadīties arī pretēji.

Man nav vienota risinājuma, kā palīdzēt šiem jauniešiem, vai vēl labāk, apturēt viņus jau pašā sākumā. Bet mums jāaceras, ka tas var notikt ar jebkuru. Palīdzēsim draugiem un sev pašiem izvairīties no šiem netikumiem un dzīvosim labāku dzīvi!