Jaunieši un publiskie portāli…

Jaunieši un publiskie portāli…

Mūsdienās jaunieši aizvien vairāk reģistrējas publiskajos portālos. Lietas risina elektroniski un arī iepazīstas virtuāli.

Tāds nu ir mūsu laikmets un mēs to nevaram diži ietekmēt, bet mēs varam ietekmēt to, ko par mums domā citi. Jā, tas neesot pārāk svarīgi un kuru gan tas uztrauc, galvenais, ka pats esi ar sevi apmierināts, bet raudzīsimies uz to visu no reālās puses. Mums nevienam nepatīk, ka par mums domā ko sliktu u.t.t. Citreiz mēs iepazīstamies ar cilvēkiem, ko nekad neesam ievērojuši un pazinuši, bet viņi par mums jau ir dzirdējuši un zin šo to par mums pateikt. Šādos brīžos mēs sākam domāt, kurš ko ir teicis, bet reti aizdomajamies, ka varbūt mēs paši pie tā esam vainīgi!

Reģistrējoties kādā interneta portālā, mums ir stingri jāizsver kādu informāciju tajā likt, kādas bildes ievietot un tamlīdzīgi. Pašlaik populārākie jauniešu portāli ir draugiem.lv un facebook.com. Šajos portālos mēs rakstām dienasgrāmatas, čatojam, pievienojam bildes, paužam viedokli u.t.t. Apskatot draugiem.lv profilu, var diezgan precīzi noprast, kāds ir cilvēks un ar ko viņš nodarbojas. Tās ir lietas, kuras veido pirmo priekšstatu, kas ir diezgan svarīgs, it sevišķi darba pārunās. Mūsu laikmets ir tik moderns, ka jebkurš normāls darba devējs sākumā apskatīs tavu CV un pirms tevis aicināšanas uz pārrunām apskatīs tevi portālā draugiem.lv vai kādā citā interneta vietnē un centīsies par tevi uzzināt ko vairāk, jo pieņemt kādu darbā ir ļoti nopietns un atbildīgs lēmums.

Jaunieši šajos portālos paliek arvien atvērtāki, brīvāk pauž savu viedokli un pat nepadomā, ka kāds no viņu paustajiem viedokļiem var ietekmēt viņu nākotni.

Ļoti populārs saits ir twitter.com. Lielākā daļa cilvēku visu savu dzīvi apraksta šajā portālā. Vai tas ir normāli, ka tavs topošais vai esošais darba devējs var izlasīt visu, ko tu dari brīvdienās un ar ko tās pavadi? Es domāju, ka nē. Šādai informācijai nebūtu jābūt brīvi pieejamai! Protams, tas nav aizliegts, taču es rosinu jauniešus padomāt par visu, ko viņi publicē interneta portālos.

Jāņem vērā, ka portālos publicētā informācija paliek serveru arhīvos un dublētājdatnē (backup failos) vēl pāris gadus ir pieejama “it kā” izdzēsta informācija. Pat Google meklētājā ir iespēja šo informāciju sameklēt vēl pāris gadus. Google produkts Latitude piedāvā nepārtrauktu tavas atrašanās vietas noteikšanu caur tavu Google profilu. Tev būtībā nav savas personīgās dzīves.
Virtuālā vide ir samazinājusi cilvēka sociālo aktivitāti! Diviem cilvēkiem čatojot internetā rodas savā ziņā saikne. Domās jau tiek izveidots reāls attēls ar šī cilvēka portretu, kā arī mēs iztēlojamies viņa balss tembru un citus sīkumus, kas ir diezgan svarīgi, lai ar kādu komunicētu. Taču šiem diviem cilvēkiem, kas ir čatojuši, satiekoties reālajā dzīvē, bieži vien nākas vilties un cilvēks atutomātiski pēc vilšanās iekrīt nelielā depresijā, kurā viņš savā ziņā noslēdzas no apkārtējās vides. Pāris šādas vilšanās un cilvēkam krītas pašapziņa un viņš sāk pārdomāt, cik attīstīta ir viņa intuīcija un spriestspēja.
Citi cilvēki virtuālajā vidē jūtas kā zivs ūdenī, bet sabiedrībā ir nemanāmi un klusi cilvēki. Šādu cilvēku paliek arvien vairāk. No mājām viņi iziet reti un savas dienas pavada pie datora. Tas ir diezgan skumji.

Tādēļ novēlu ikvienam pārdomāt savu publicēto informāciju un to, cik aktīvi mēs esam reālajā dzīvē, jo ir labi manīt lietas laikus – pirms nav par vēlu.