Starptautiskā sesija Vācijā

Atpakaļ uz zemes jeb starptautiskā sesija Vācijā

Sveiki! Mani sauc Judīte Petroviča. Es mācos Ventspils 1.ģimnāzijas 11.c klasē. Vēlējos jūs iedvesmot un dalīties iespaidos par lieliskajām 10 dienām (5.-14. aprīlis), kuras pavadīju Eiropas Jauniešu parlamenta (EJP) starptautiskajā sesijā Vācijā – Minhenē.

Manuprāt, aktīva sabiedriskā dzīve ir jāpiekopj katram mūsdienīgam jaunietim. Ir grēks neizmantot visas tās iespējas, kuras mums šobrīd piedāvā pilsēta, valsts un Eiropas Savienība. Organizējot un piedaloties dažādos pasākumos, pagājušogad uzzināju, kas ir Eiropas Jauniešu parlaments. Neilgi pēc tam devos uz savu pirmo sesiju Rīgā. Dalība EJP man sniedza iespēju doties Vāciju.

Par to, ka tiku izvirzīta uz starptautisko sesiju Minehnē, uzzināju pagājušā gada jūlijā, EJP Latvijas nacionālās sesijas laikā, Rīgā. Pēc tam sekoja gandrīz gadu ilgas gaidas un satraukums par gaidāmo notikumu. Latviju Minhenē pārstāvējām 6 latvieši, no kuriem 4 bija rīdzinieki, olainiete un es – ventspilniece. 5.aprīlī ieradāmies Minhenē, kur mūs sagaidīja organizatori.

Sesijā kopā bija 350 dalībnieku, no kuriem aptuveni 200 delegāti, 30 skolotāji, mediju komanda un organizatori. Sesijas pirmā diena tika pavadīta iepazīstot pārējos 200 delegātus, kas pārstāvēja 35 Eiropas valstis. Sesijas tēma bija ”Atpakaļ uz zemes. Nodrošināsim Eiropu.” Delegāti jau pirms sesijas tiek sadalīti vairākās komitejās, kur katrai jārisina atsevišķs jautājums. Manas komitejas risināmais jautājums bija: „Kā panākt Eiropas ekonomisko attīstību caur resursu taupīgu izmantošanu, ņemot vērā to izsīkšanas problēmu, kā arī pieaugošās cenas?”

Nākošās divas sesijas dienas tika pavadītas, spēlējot komandas saliedēšanas spēles un iepazīstot dažādās kultūras atšķirības, kas valdīja komitejā. Ir interesanti redzēt, kā veidojas sadarbība ar 14 pilnīgi dažādiem cilvēkiem, kuri katrs pārstāv savu valsti. Otrās dienas vakarā bija pasākums ar nosaukumu EuroVillage, kurā varējām nogaršot dažādus gardumus no vairākām Eiropas valstīm, sākot ar šveiciešu šokolādes strūklaku un beidzot ar kaviāru, kuru bija atvedusi Krievijas delegācija.

Pēc tam sekoja divas „prāta vētru” pilnas komitejas darba dienas. Tās bija dienas, kuru laikā mums bija jānonāk pie rezolūcijas, kurā tika piedāvāti risinājumi mūsu jautājumam, respektīvi, kā panākt Eiropas ekonomisko attīstību. Pirmās komitejas darba dienas vakarā notika „ResourceVillage” – tas bija pasākums, kura laikā mums bija iespēja uzdot jautājumus lietpratējiem šajās jomās, lai labāk un padziļinātāk izprastu mūsu tēmas. Eksperti bija grāmatu autori, lielu uzņēmumu ģenerāldirektori, ministri un universitāšu lektori. Vakara gaitā tika iegūts ļoti plašs un noderīgs informācijas klāsts par šī brīža situāciju Eiropā.

Pēdējās divās sesijas dienās notika ģenerālā asambleja, kurā visas rezolūcijas tika aizstāvētas. Tas tika panākts akadēmiski padziļinātu debašu laikā, kur uzstājās komiteju delegāti. Pēc katras rezolūcijas izskatīšanas notika balsošanas procedūra, kurā tika izlemts, vai rezolūcija ir pieņemta vai nav. Jāpiemin, ka tās rezolūcijas, kuras balsojuma procesā tika pieņemtas, tika nosūtītas izskatīšanai uz Eiropas Parlamentu. Mūsu komitejas smagais darbs atmaksājās, un rezolūcija tika pieņemta. Pavisam iespējams, ka šobrīd tā atrodas kaut kur Eiropas Parlamentā. Pēc labi padarīta darba, protams, vajadzīga kārtīga atpūta, tāpēc arī pēdējo nakti pavadījām noslēguma ballītē, kurā visi vēl pēdējoreiz kopīgi atpūtāmies un dalījāmies iespaidos par lielisko sesiju.

Nobeigumā teikšu, ka cilvēki, kurus man izdevās satikt ir vārdos neaprakstāmi –  inteliģenti, kompetenti, iedvesmojoši un aizraujoši. Novēlu ikkatram dzīvē kaut ko tādu piedzīvot. Par sniegto iespēju jāpasakās Ventspils pilsētas domei, kas sniedza finansiālu atbalstu.

Visiem Ventspils jauniešiem novēlu iesaistīties un nepalikt malā. Ik gadu notiek EJP Latvija reģionālās sesijas, uz kurām arī tev ir iespēja braukt un piedalīties, tikt izvirzītam uz nacionālo sesiju un pavisam iespējams uz starptautisko sesiju, par kuru pēc tam varēsi dalīties ar pārējiem. Nākošā reģionālā sesija notiks šī gada rudens brīvlaikā, tā kā turi acis un ausis vaļā! Lai veicas!