Smēķēšana kā aktualitāte mūsdienu jauniešu vidū

Smēķēšana kā aktualitāte mūsdienu jauniešu vidū

Mūsdienās arvien vairāk ir redzami jaunieši, kas pat nav sasnieguši pilngadību, bet ir aktīvi smēķētāji un kā jokos raksta „18 gados jau mēģina smēķēšanu atmest”. Patiesībā nemaz nebiju pievērsusi īpašu uzmanību šai problēmai, kamēr tas neskāra mani pašu, jo kā izrādās, man pazīstams cilvēks, kas vēl sasniedzis 14 gadu vecumu, jau ir aktīvs smēķētājs. To uzzinot, biju nelielā šokā, jo kā gan „bērns” var atļauties ko tādu darīt šādā vecumā?! Protams, ka uzreiz nevarēju teikt, cik tas ir nepareizi, jo esmu pateicīga, ka vismaz man šis cilvēks uzticas, pretējā gadījumā aiz manas muguras notiktu vēl nez kādas lietas, par kurām mani turpmāk vienkārši neinformētu. Pašlaik šai problēmai esmu pievērsusi lielāku uzmanību un tiešām redzu, ka ielu stūros mīt bērnu bariņi, no kuriem nepīpē tikai retais, it īpaši tas ir aktuāli vasaras sezonā, kad skolās ir brīvlaiks.

Iemesli tam, ka jaunieši sāk smēķēt tik agrā vecumā var būt dažādi, bet, manuprāt, jaunieši lielākoties izvēlas smēķēt ietekmes dēļ. Viņi uzskata, ka tas ir „kruti”, un nevēlas būt atstumti vienaudžu vidū, tāpēc izvēlas šo kaitīgo ieradumu. Viens no iemesliem var būt arī bērnu audzināšana un vecāku attieksme pret smēķēšanu, jo ja ģimenē visi smēķē, tas vēl vairāk pamudina jaunieti to darīt. Esmu dzirdējusi, ka daži cilvēki smēķē, lai nomierinātos, bet uzskatu, ka šis iemesls ir pilnīgi absurds, jo tāpēc nav jāsmēķē, mūsdienās ir pietiekami daudz labu, nomierinošu līdzekļu, kaut vai baldriānu tabletes.

Lai atrisinātu šo problēmu vecāki, manuprāt, nedrīkstētu uzreiz bļaut uz bērniem un sodīt viņus par smēķēšanu, jo tas vēl vairāk liks bērniem rīkoties pret vecāku gribu un viņi var smēķēt tieši, lai ieriebtu vecākiem. Es uzskatu, ka ir jārunā ar saviem bērniem par šādām lietām jau bērnībā un tiešām jārāda labs piemērs arī no savas puses. Mūsdienās ir pieejama ļoti plaša informācija, kas sniedz ieskatu, cik slikta ir smēķēšana un kādu ļaunumu tā nodara veselībai.

Jauniešiem ir jāmudina arī savi vienaudži un nepieļaut to, ka viņu draugi jau pamatskolas vecumā kļūst par aktīviem smēķētājiem. Arī savam radiniekam esmu teikusi, ka smēķēšana nav nekas labs un agri vai vēlu tam būs sekas, tāpēc labāk atmest šo paradumu laicīgi, jo tas patiešām nav nekas tāds ar ko varētu lielīties.