Ar īpašu atbalsta programmu palīdzēs atrast darbu 50 tūkstošiem Latvijas jauniešu

Vairāk nekā 50 tūkstoši Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem nestrādā, nemācās un neapgūst arodu, bet tikai nedaudz vairāk par 20 tūkstošiem no tiem saņem atbalstu darba meklēšanā. Galvenie šķēršļi, kas traucē šiem jauniešiem iekārtoties darbā, ir pieredzes trūkums un darba tirgum nepietiekams izglītības līmenis. Šīs problēmas ir kopīgas daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm.


Lai mazinātu jauniešu bezdarbu, ar Eiropas Komisijas atbalstu tiek īstenota programma «Jauniešu garantija», kuras ietvaros jauniešiem palīdz apgūt darba tirgum piemērotu profesiju un atrast darbu. Projektā iesaistīta Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), vairāk nekā 40 profesionālās izglītības iestādes Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) vadībā un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) sadarbībā ar vietējām pašvaldībām visā Latvijā. JSPA šī gada vasarā plāno uzsākt jaunu programmu jauniešu prasmju attīstīšanai, sniedzot arī mentoru vai padomdevēju atbalstu.


Lai iepazīstinātu ar «Jauniešu garantijas» programmu, kuras īstenošanai Latvijā līdz 2020. gada beigām Eiropas Komisija, Latvijas valsts un privātie finansētāji atvēlējuši vairāk nekā 66 miljonus eiro, otrdien, 24. martā plkst. 9.30 Eiropas Savienības mājas 1. stāvā, Sarunu istabā notiks preses konference. Tajā piedalīsies Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka, Labklājības ministrs Uldis Augulis, Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne un Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.


Programmas darbības laikā pie jauniešiem dosies arī personības, kuras jauniešus iedvesmo – TV raidījumu vadītājs Mārtiņš Kozlovskis, Ghetto Games vadītājs Raimonds Elbakjans, dziedātāja Liene Šomase un diriģents, NVA sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists Ints Teterovskis. Viņi jauniešiem stāstīs par «Jauniešu garantijas» sniegtajām iespējām un mudinās tās izmantot. Iedvesmotāju ceļi nereti krustojušies ar nestrādājošiem jauniešiem, un viņi uzkrātās zināšanas liks lietā, motivējot bez darba palikušos izglītoties un meklēt jaunu darbavietu.


«Latvijā jauniešu lietu un izglītības jautājumos trūkst kopējas vīzijas, līdz ar to nav vienotas darbības. Bieži vien atbalsta projekti ir izrauti no konteksta un veidoti to rīkotāju interesēs, nevis kopīga mērķa sasniegšanai. Jauniešu garantijas programma norisinās vienlaikus visā Latvijā, un tā varētu būt veiksmīga, ja vien visas īstenošanā iesaistītās puses aktīvi sadarbosies un tieksies uz vienotu mērķi,» uzskata darbā ar sociālo riska grupu jauniešiem pieredzējušais R.Elbakjans.


Plašāka informācija: www.jauniesugarantija.lv

sxc_ilustrativs_biroja-darbs-602x358