Aicina pieteikties erudīcijas konkursam ”eXperiments”

Piedalies_eXperiments_2015No 4. līdz 13. februārim notiek pieteikšanās Latvenergo koncerna erudīcijas konkursam par fiziku ”eXperiments”. Ikviens 8. un 9. klašu skolēns var izveidot komandu un reģistrēt to portālā www.experiments.lv. Visas komandas piedalīsies atlases kārtās konkursa mājaslapā, bet spēcīgākās tiksies arī klātienē – pusfinālos Latvijas lielākajās pilsētās un finālā televīzijas kanālā LNT. Noslēgumā uzvarētāji dosies ceļojumā uz siltajām zemēm.

 

Dalībnieki aicināti pieteikties savlaicīgi, jo paralēli reģistrācijai pieejami arī pirmie iesildīšanās jautājumi, kuri jāatbild līdz 17. februārim. Tradicionāli ”eXperimentā” jaunieši saistošā veidā apgūst fiziku un finālā jau ne tikai zina jēdzienus un likumsakarības, bet arī prot atrisināt praktiskus un sarežģītus uzdevumus, piemēram, atrast objektus, izmantojot GPS satelītu darbības principus, vai izveidot ūdens ratu un iegūt no tā enerģiju. Konkursa laikā tiek iegūta dažāda pieredze – jauniešiem ir iespēja tikties ar talantīgiem zinātniekiem, apmeklēt augstskolu eksakto zinātņu laboratorijas, prast darboties komandā un pat filmēties televīzijas raidījumos.

 

Āris Žīgurs, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs: „Šogad ”eXperiments” svin savu 20 gadadienu. Konkurss ir audzis un attīstījies līdzi laikam – mainījies gan formāts, gan nosaukums no „Vatiņš”, „Voltiņš” un „Kam gaišāka galva” pirmsākumos līdz ”eXperimentam” pēdējos gados. Konkursā ik gadu piedalās vairāk nekā tūkstotis erudītu un zinātkāru jauniešu. Būtiska loma ir skolotājiem, jo tieši viņi ir tie, kuri mudina jauniešus piedalīties, motivē, atbalsta un dalās pieredzē. Pērn konkurss ieguva nozīmīgu pienesumu – tam pievienojās mentori – izcili un panākumiem bagāti fiziķi. ”eXperiments” ir praktisks piemērs virzībai uz ilgtspējīgu attīstību.”

eXperiments” norise

Lai piedalītos konkursā, jāizveido komanda, kurā ir seši 8. un/vai 9. klašu skolēni, kā arī viens skolotājs-konsultants. Konkursa nolikums pieejams www.experiments.lv/nolikums.

 

  1. Neklātiene www.experiments.lv:

  • Reģistrācija no 4. līdz 13. februārim;

  • Iesildīšanās testa” jautājumi no 4. līdz 17. februārim;

  • Eksperimentālais izaicinājums” no 18. februāra līdz 17. martam.

  1. Klātiene:

  • Sešas pusfinālu kārtas lielākajās Latvijas pilsētās no marta līdz aprīļa beigām;

  • Fināls televīzijas spēlē kanālā LNT, maijā.

 

Latvenergo koncerns erudīcijas konkursu organizē kopā ar ceļojumu aģentūru "Jēkaba ceļojumi", graudu pārstrādes uzņēmumu "Dobeles dzirnavnieks", žurnālu zinātkāriem lasītājiem "Uzzini!", izglītības uzņēmumu "Lielvārds", skolēnu un studentu karti "ISIC", mācību portālu par fiziku "Fizmix", unikālu un neparastu brīvā laika pavadīšanas iespēju veidotāju "Quest Lab",  ”Jauno Rīgas teātri”, radiostacijām "Kurzemes radio" un "Divu krastu radio", Latvijā lielāko jauniešu izklaides portālu "Spoki.lv", kā arī ”Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri” un aktīvās atpūtas bāzi uz ūdens "Veikot.lv”.

 

Papildus informācijai: 

Inga Cīrule

Konkursa ”eXperiments” koordinatore

Tālr.: 67242503; 20279688

E-pasts: [email protected]

www.experiments.lv

Draugiem: draugiem.lv/experiments

Twitter: twitter.com/_eXperiments

Facebook: facebook.com/eXperimentsLV

Instagram: instagram.com/experimentslv

20_gadadienas_logo