Aicina iesūtīt 2014. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena pieteikumus

Document_Writing_ImgRīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisiju jau divpadsmito reizi izsludina akciju "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens".

Kā informēja akcijas pārstāvji, ikviens ir aicināts iesūtīt savus pieteikumus par latviešu valodā iederīgiem, skanīgiem, trāpīgiem vārdiem, latviešu valodā nevēlamiem vārdiem un gada spārnotiem teicieniem.

 

Iepriekšējos gados aptaujas rīkotājus sevišķi iepriecinājuši vairāki respondenti, no kuriem katrs spējis iesūtīt vairāk nekā desmit labi pamatotus piedāvājumus. Katru gadu tiek saņemts aptuveni pustūkstotis ierosinājumu.

 

Akcijai sūtāmie vārdi var būt no visdažādākajām valodas lietošanas jomām. Tie var būt gan jaunvārdi, gan atkal aktualizējušies senāki vārdi, gan arī it kā parasti vārdi, kas tieši pēdējā gadā daudz plašāk lietoti kādā īpaši noderīgā, jauna jēdziena apzīmēšanai piemērotā un latviskā veidā vai aizstājuši nevēlamus svešvārdus vai barbarismus.

 

Akcijas mērķis ir veicināt visplašākās sabiedrības un visu paaudžu interesi, diskusijas par valodas kultūru un to, kā jaunumi mūsu dzīvē mijiedarbojas ar jaunām izteiksmes iespējām latviešu valodā.

 

Pieteikumus līdz 26. janvārim jāiesūta uz e-pasta adresi [email protected] vai pa pastu.

 

Pieteikumos jāietver informācija, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā sakarībā lietots, arī iesūtītāja vārds, kontaktinformācija un īss pamatojums katram pieteiktajam vārdam.

 

LETA