“Jaunietis – jaunietim” apmācības turpinās

J2J apmācības

Biedrība "Ventspils Jauniešu dome" kopā ar brīvprātīgajiem jauniešiem kopš septembra piedāvā jauna veida neformālās apmācības. Apmācības jauniešiem vada citi jaunieši, kas paši ir apguvuši zināšanas un prasmes un ir gatavi tās nodot tālāk. Vienaudžu izglītības metode izvēlēta vairāku iemeslu dēļ – lai dotu iespēju aktīvajiem jauniešiem pielietot un nostiprināt savas zināšanas un prasmes dzīvē, kā arī lai aptvertu plašāku jauniešu auditoriju un piedāvātu tiem cita veida nodarbības.

Šā mācību gada 1. semestra nodarbību dalībnieku skaits jau pietuvojies 460, bet klašu kolektīvi ir jau pieteikušies uz apmācībām nākamajā semestrī. Neformālas apmācības, ko vada vienaudžu izglītotāji ir par dažādām tēmām – uzņēmējdarbību, radošumu, sevis izpratni, līderu prasmēm, darbu komandā, stereotipiem, stresa pārvarēšanu, kontracepciju, HIV un AIDS, smēķēšanu un citām atkarībām. Konkrētās tēmas jaunieši izvēlējās paši kā aktuālākās vienaudžu vidū.

Apmācību programmu izstrāde un vienaudžu izglītotāju apmācības jau aizsākās š.g. martā. Pavasara un vasaras mēnešos jaunieši apguva zināšanas, kā arī gatavojās nodarbībām, izmēģinot iecerētās spēles un uzdevumus ar kolēģiem, kas gatavo citas tēmas un varētu objektīvi novērtēt sniegumu.

Jauniešu vadītajās nodarbībās nepiedalās skolotāji, jo viņu klātbūtne var radīt kādas barjeras, kas veicinātu jauniešos noslēgtību un nevēlēšanos piedalīties aktivitātēs. Veiksmīgai nodarbības norisei nepieciešams, lai veidotos saikne starp vienaudžiem. Viens no vienaudžu izglītotājiem, Mārtiņš Lindenbergs (Ventspils 4. vidusskola), kurš jauniešiem piedāvā nodarbības par darbu komandā, dalās savās iespaidos: "Tā ir lieliska iespēja, lai nostiprinātu pieredzi prezentēšanā un uzstāšanās priekšā publikai. Tas atver pašu apmācību vadītāju un apmācības dalībnieku, jo starp vienaudžiem automātiski izveidojas atgriezeniskā saite, kas palīdz jauniešiem saprasties un tādā veidā iemācīties par tēmām, kuras skolā apgūst minimāli vai vispār neapgūst."

Jaunietis afishaa

Projektu "Ventspils Jauniešu dome" īstenoja, lai veicinātu jauniešu līdzdalību, mudinātu tos būt sabiedriski aktīvākiem, kā arī lai uzlabotu jauniešu vēlmi apgūt jaunas zināšanas, jo nereti ieklausīties savu vienaudžu teiktajā jauniešiem ir pieņemamāk. Visas nodarbības jaunieši vada brīvprātīgi, bez maksas. Ikvienam jaunietim ir iespēja kļūt par vienaudžu izglītotāju kustības dalībnieku un gūt neatsveramu pieredzi, apgūstot jaunas zināšanas un prasmes un daloties ar tām savu vienaudžu lokā. Informācija par piedāvātajām nodarbībām publicēta šeit, bet pieteikšanās un papildu informācija saņemama pa e-pastu: info [at] jauniesudome.lv

Vienaudžu izglītotāju programmas “Jaunietis – jaunietim” izveidi un norisi finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome, kā arī Islande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu instrumenta 2009.–2014. gadam NVO darbības atbalsta programmas ietvaros.

SIF_EEZ_Ventspils