Starptautiskā jauniešu diena 12.augustā

unnamed

Šā gada 12.augustā arī Latvijā tiks atzīmēta Starptautiskā jauniešu diena, kuras laikā dažādās pilsētās jaunieši varēs piedalīties tai veltītā konferencē, sporta pasākumos un citās radošās aktivitātēs. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina jauniešus sekot līdzi savā pilsētā vai novadā plānotajām aktivitātēm un aktīvi tajās piedalīties.

Šogad Starptautiskās jauniešu dienai veltīta tematika par garīgās veselības un labklājības nozīmi jauniešu dzīvē. “Katras sabiedrības pilnvērtīgas attīstības pamatā ir cilvēki. Vēl jo vairāk tieši jauni cilvēki, kuri būs nākamie skolotāji, uzņēmēji, ārsti un citu jomu profesionāļi.

Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktores vietniece jaunatnes jomā Sanda IZM sadarbībā ar Saeimu 12.augustā plkst.11.00 rīko starptautiskajai jauniešu dienai veltītu konferenci “Jaunietis Latvijā 2015-2020”. Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedre Vineta Poriņa.Konference būs skatāma arī tiešsaistē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

“Ja pirms desmit gadiem bija novērojams, ka lielākas iespējas dzīvē bija tiem jauniešiem, kuri ir izdarījuši savas izvēles par labu augstākās izglītības iegūšanai darba tirgū pieprasītākajai profesijai, dzīvo ekonomiski attīstītākos reģionos, tad šodien šīs kopsakarības nav tik viennozīmīgas. Dzīves kvalitāti mūsdienās vairāk ietekmē iespējas un prakse būt aktīvam sabiedriskajos un sociālajos procesos, būt mobilam izglītībā un būt iesaistītam kultūras un veselīga dzīves veida aktivitātēs,” akcentē Sanda Brūna.

Lai vērstu jauniešu, pašvaldību pārstāvju un jaunatnes darbā iesaistīto cilvēku uzmanību sabiedrībā notiekošajiem pārmaiņu procesiem, konferences ietvaros organizētajā paneļdiskusijā IZM, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Latvijas Jaunatnes padomes, Latvijas Pašvaldību savienības un NVO pārstāvji diskutēs par Jaunatnes politikas pamatnostādņu projektā definētajām būtiskākajām tēmām, piemēram, jauniešu līdzdalību, piederības apziņas stiprināšanu un sadarbības starp uzņēmumiem un pašvaldību veicināšanu.

Starptautiskajā jauniešu dienā Rēzeknē notiks orientēšanās sacensības ar dažādiem uzdevumiem pa pilsētu kopā ar Rēzeknē dzīvojošiem Eiropas brīvprātīgajiem. Ar radošām un sportiskām aktivitātēm tā noritēs arī Liepājā, bet Alojas Dienas centrā būs pasākums “Summer party 2014” ar atrakcijām, uzdevumiem, diskotēku bērniem un jauniešiem.

Starptautiskās jauniešu dienas ietvaros, Stopiņu novadā, Ulbrokā, pie ezera notiks Stopiņu novada Jauniešu diena ar dažādu atraktīvu aktivitāšu klāstu. Būs gan grafiti mākslinieka paraugdemonstrējumi ar iespēju līdzdarboties mākslas darbu izveidē, gan pludmales volejbola turnīrs, dažādas stafetes un citas aktivitātes. Savukārt 12.augusta vakarpusē, atzīmējot Starptautisko Jaunatnes dienu, plānots jauniešu publiskais fitnesa treniņš Olaines stadionā, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu un aktīvu laika pavadīšanu.

Rīgas jauniešu centrā “Kaņieris” (Kaņiera ielā 15) 2.stāvā un apkārtnē notiks arī projekta „Mirdzošās vasaras apmācības” noslēguma pasākums. Projekts „Mirdzošās vasaras apmācības” tiek īstenots Jaunatnes politikas valsts programmas 2014.gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros. Lielvārdes novada pašvaldībā 12. un 13.augustā norisināsies jauniešu velobrauciens, kas kļuvis nu jau par ikgadēju tradīciju. Velobrauciens paredzēts novada jauniešiem vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Velobrauciens paredzēts maršrutā Lielvārde-Birzgale-Lielvārde

Jauniešu dienai veltītas aktivitātes norisināsies daudzviet Latvijā arī visa mēneša garumā. Alojas Dienas centrs kopā ar Burtnieku multifunkcionālo jauniešu iniciatīvas centru ir ieplānojis 19.augustā kopīgu sadraudzības pasākumu bērniem un jauniešiem. Vecumnieku novada Stelpes pagastā 23.augustā būs ikgadējais radošo jauniešu festivāls “Connect”, bet Ogres novadā un Olainē jauniešu diena tiks rīkota 30.augustā.

Relīzi sagatavoja Laura Zaharova, Izglītības un zinātnes ministrija