Uzsākts projekts par vienaudžu izglītību „Jaunietis – jaunietim”

Biedrība „Ventspils Jauniešu dome” ir uzsākusi projektu – Vienaudžu izglītotāju apmācību programma „Jaunietis – jaunietim”, kura mērķis ir attīstīt un popularizēt jauniešu vienaudžu izglītotāju kustību Ventspilī, organizēt jauniešu vienaudžu izglītotāju apmācības par neformālās izglītības metodēm, kā arī organizēt jauniešu apmācības Ventspils skolās, kuras vada vienaudži.

Projekts ir vērsts uz vienaudžu izglītības metodes attīstību Ventspilī, un ar tā palīdzību nodrošināt efektīvāku informācijas plūsmu starp jauniešiem un politikas veidotājiem (t.sk. pašvaldību), kas ļautu daudz lielākam jauniešu pulkam veidot izpratni par sabiedriskajiem procesiem, savu lomu tajos un izteikt argumentētu viedokli, ko sagaida lēmumu pieņēmēji.

Projekta mērķu sasniegšanai plānots organizēt vasaras skolu vienaudžu izglītotāju apmācīšanai, savukārt septembrī paredzētas nodarbības skolās, kuras vadīs apmācītie vienaudži. Lai nodrošinātu aktivitāšu ilgtspēju, paredzēts izveidot metodisko materiālu – darba burtnīcu, ko izmantot jaunu vienaudžu izglītotāju apmācībās, kā arī paši jaunieši to varēs izmantot kā individuālu rokasgrāmatu nodarbību plānošanai un vadīšanai.

Programmā paredzētas šādas tēmas:

– uzņēmējdarbība un radošums,
– veselība (t.sk. seksuālā un reproduktīvā veselība, atkarības),
– sevis izpratne,
– darbs komandās un līderu prasmes.

Projekts „Jaunietis –jaunietim” ilgs līdz septembra beigām un tā ietvaros 20 jaunieši – vienaudžu izglītotāji kopā ar treneriem, augustā piedalīsies 4 dienu intensīvās apmācībās vasaras skolā par tādām tēmām, kā: neformālās izglītības metodes, psiholoģiskie aspekti, uzrunājot dažādas jauniešu auditorijas, radošums, komunikācijas un prezentēšanas prasmes u.c.  Šis pasākums norisināsies ārpus pilsētas, viesu namā, lai jaunieši maksimāli varētu koncentrēties darbam.

Lai sistematizētu biedrības rīcībā esošo informāciju, aktivitāšu aprakstus, aprakstītu arī jaunas metodes, tiks veidots metodiskais materiāls, kas reizē būs kā darba burtnīca vienaudžu izglītotājiem. Vasaras skolas apmācību laikā dalībnieki izmantos šo materiālu-darba burtnīcu, lai vienuviet iegūtu teorētisko informāciju, kā arī pildītu praktiskos uzdevumus, veiktu savas piezīmes un ģenerētu idejas nodarbību izveidei.

Projekts Vienaudžu izglītotāju apmācību programma „Jaunietis –jaunietim” tiek īstenots Jaunatnes politikas valsts programmas 2014.gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

JSPA_logo-pilns