Konference ” Ventspils Paralēle V “

web-DSC08537-copy

Trešdien, 14.maijā no plkst. 11.00 Ventspils Augstskolā un ceturtdien, 15.maijā, no plkst. 10.00 Pārventas bibliotēkā norisināsies konference „Ventspils paralēle V. Izglītība un cilvēka dzīve: Kurzemes mācība”.

PASĀKUMA PROGRAMMA

2006. gada septembrī Ventspils bibliotēka un Ventspils Augstskola organizēja pirmo konferenci „Ventspils paralēle. Mantojums un mūsdienas”, kas bija veltīta diviem izciliem dzejniekiem- simtgadniekam  Fricim  Dziesmam un Jurim Kronbergam, kurš togad svinēja  60. jubileju. Konferencē ar referātiem piedalījās literatūrzinātnieki, kultūras un sabiedriskie darbinieki no Latvijas un ārvalstīm, savus pētījumus prezentēja VeA studenti.

Veiksmīgi aizsāktā tradīcija tika turpināta un nu klausītājus pulcēs jau piektā konference „Ventspils paralēle V. Izglītība un cilvēka dzīve: Kurzemes mācība”, kuras uzmanības centrā Ventspils  izglītības vide ar interesantām vēsturiskām tradīcijām (pamatskola, ģimnāzija, augstskola), veiksmīgu tagadnes situāciju un drosmīgām nākotnes perspektīvām, iekļaujoties Latvijas, Baltijas un Eiropas izglītības tīklos.

2015.gadā atzīmēs mācītāja un sabiedriskā darbinieka, pirmā LELB arhibīskapa Teodora Grīnberga 145 gadu jubileju. T.Grīnbergs dzimis Kurzemē, šeit arī sācis skolas gaitas, kas vēlāk aizvedušas uz Tērbatu, kur studējis teoloģiju. Viņš ir pirmās latviešu vidusskolas neatkarīgajā Latvijas Republikā (tagad Ventspils 1.ģimnāzija) dibinātājs un direktors, devis milzīgu ieguldījumu izglītības attīstībā ne tikai Ventspilī, bet visā Latvijā. Ieskatu T.Grīnberga devumā intelektuālās un kultūrvides  attīstībā iezīmēs vēsturnieces I.Štrumfa un S.Lindenberga.

Viens no konferences pieturas punktiem – Ventspils Augstskola, kas līdzās Liepājas universitātei, Kurzemē rada, uztur un piepilda intelektuālo telpu, augstskola, kuras studiju programmas un zinātniskais pētniecības darbs guvuši starptautisku atzinību. Par Ventspils Augstskolu, par izglītību Ventspilī šodien un nākotnē runās VeA prorektors K.Krēsliņš, Ventspils pilsētas domes deputāts, Izglītības pārvaldes vadītājs A.Slavinskis, sociologs A.Kaktiņš, LR Saeimas deputāte, Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas vadītāja D.Reizniece-Ozola. Par izglītības un garīguma nedalāmību un sasaisti referēs Latvijas Zinātņu Akadēmijas  prezidents O.Spārītis un Latvijas Kristīgās akadēmijas docents G.Dišlers, bet R.M.Fransuā- literāte un filosofe no Beļģijas, atklās Kurzemes virsvērtības.

Konferences gaitā tiks prezentēts Ventspils Augstskolas jaunais izdevums- rakstu krājums “ Ventspils paralēle”, kurā apkopoti četru iepriekšējo konferenču materiāli.

Otrās dienas uzmanības lokā – tulkošanas problēmas un piedzīvojumi. Par to runās literatūrfilosofe un tulkotāja I.Kolmane, Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore A.Konste, VeA Tulkošanas studiju fakultātes absolventi V.Sīlis  un D.Bērziņa, VeA studenti.

Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Ieeja uz konferenci brīva, aicinām visus interesentus!