Latvijas Jauniešu galvaspilsētā noslēgušies Digitālie svētki

Sestdien, 1. augustā, Ventspilī tika aizvadīta saulaina un ar notikumiem piesātināta diena. Ar Digitālajiem svētkiem Ventspils kā 2020. gada Latvijas Jauniešu galvaspilsēta atzīmēja Starptautisko Jaunatnes dienu. Svētkos piedalījās vairāk nekā 3000 jauniešu un vēl citi interesenti gan no Ventspils, gan ciemiņi.

Svētku aktivitātēs jaunieši guva jaunu pieredzi un jaunas zināšanas, jautri un lietderīgi pavadīja savu brīvo laiku. Ventspils Lielajā laukumā iesaistīties un līdzdarboties piedāvāja Ventspils Digitālais centrs ar dažādu tēmu tehnoloģiju darbnīcām, Kurzemes Democentrs ar interaktīvajām spēlēm dabaszinību jomā, “Laboratorium” uz skatuves rādīja zinātnes šovus. Virtuālās realitātes stacijā varēja braukt autosacīkšu simulatorā, bet X-box teltī dejot un braukt ar plostu. DJI Latvija iepazīstināja ar dronu tehnoloģijām. Aktīvās atpūtas cienītāji sacentās lāzerpeintbola laukumā, bet pa šķēršļu trasi ar līdzsvara palīdzību pārvietojās uz viena riteņa “Onewheel” dēļa. Lielā laukuma strūklakas “Fregate Valzivs” baseinā varēja sekot līdzi radiovadāmo ātrumlaivu paraugdemonstrējumiem. Brain Games aicināja iepazīt un spēlēt jaunākās galda spēles. Savukārt spēļu muzejs “Enjoy the game” bija atvedis uz Ventspili senās video spēļu konsoles.

Jauniešu komandas piedalījās spēlē “Digitālais rallijs”, meklējot digitālas norādes pilsētā un iepazīstot Ventspili. Ventspils Jauniešu mājas radošajās darbnīcās varēja iemācīties izgatavot galda spēles, bet koku ēnā iekārtotajā chill zonā atveldzēties un spēlēt jautras spēles. Savu viedokli par jaunatnes jomas jautājumiem aicinājām jauniešus izteikt, piedaloties Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotajā Latvijas jauniešu aptaujā. Savukārt jauniešu studijā viesojās Ventspils jaunieši, sarunas ar viņiem un arī reportāžas no Lielā laukuma tika translētas interneta tiešraidē visiem tiem jauniešiem, kuri nevarēja ierasties klātienē. Interneta tiešraidē norisinājās arī vairākas uzstāšanās par aktuālām tēmām – digitālo uzņēmējdarbību, jauniešu iespējām, lai īstenotu projektus vai piedalītos ar tehnoloģijām saistītos konkursos. Kopā ar dīvānu ekspertiem un viņu komentāriem interneta tiešraidē notika īsfilmu kopskatīšanās, bet pašā vakarā arī interaktīvā deju spēle “Just Dance”.  Atmiņas no dalības Digitālajos svētkos varēja iemūžināt momentfotogrāfijās, kā arī atraktīvās “KASTEKUST” animācijās un video.

@KristapsAnskens

Vēl 1. augustā Ventspilī jaunieši pulcējās Pilsētas svētku ietvaros organizētajos koncertos, kur uzstājās “Carnival Youth”, “Astro’n’out”, Lietuvas mūziķis “Daddy Was A Milkman” un vēl citi. Bet sporta cienītājus aicināja “Raita Silarāja kauss 3×3 basketbolā”, kā arī Madara Apses rīkotās skeitborda sacensības par godu Ventspils skeitparka 20 gadu jubilejai.

Digitālos svētkus organizēja Ventspils Digitālais centrs un Ventspils Jauniešu māja un to norisi līdzfinansēja Izglītības un zinātnes ministrija Jaunatnes politikas valsts programmas ietvaros, kā arī Ventspils pilsētas pašvaldība.

Konkurss par Jauniešu galvaspilsētas statusa iegūšanu notiek jau piekto gadu, lai popularizētu darbu ar jaunatni pašvaldību vidū; stiprinātu pašvaldību sadarbību jaunatnes jomā, labās prakses un pieredzes apmaiņu; turpinātu iedibinātās tradīcijas darbā ar jaunatni; paaugstinātu darbā ar jaunatni iesaistīto personu, pašvaldību un organizāciju, kas organizē darbu ar jaunatni prestižu; veicinātu jauniešu līdzdalību un iesaistīšanos sabiedriskajos procesos.

Plašāku fotogaleriju no pasākuma meklē Ventspils Jauniešu mājas FB lapā