Dokumentu iesniegšana profesionālās izglītības programmās 2020./21. gadā

Jūnijā sākas pieteikšanās un dokumentu iesniegšana mācībām profesionālās izglītības programmās, kuras šogad īstenos 45 profesionālās izglītības iestādes un to filiāles, 11 koledžas un 2 vispārējās izglītības iestādes, liecina NIID.lv apkopotā informācija par skolu plāniem. Elektroniskā pieteikšanās vairākās izglītības iestādēs šogad tika uzsākta agrāk kā citus gadus, jo 9. klašu absolventiem tika atcelti valsts eksāmeni.

Pamatskolu vai vidusskolu absolventi, kā arī citi interesenti šogad tiek aicināti uzsākt mācības vairāk kā 800 izglītības programmās, no kurām lielākā daļa tiek īstenota par valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Stipendija – no 10 līdz 150 EUR

Budžeta grupu audzēkņiem ir iespēja arī saņemt stipendiju. Minimālā valsts stipendija ir 10 EUR, bet maksimālā – līdz 150 EUR. Stipendijas apmērs ir atkarīgs no sekmēm, nodarbību apmeklējuma, sabiedriskajām aktivitātēm u.c.

Piedāvājumā arī maksas programmas

Profesionālās izglītības programmās var mācīties arī par maksu, piemēram, ja interesē profesijas, kuras nevar apgūt par valsts budžeta līdzekļiem vai iespēja mācīties neklātienes vai tālmācības formā. Gan jaunieši, gan pieaugušie var par personīgajiem līdzekļiem apgūt dažādas profesijas privātajās profesionālās izglītības iestādēs.

Ņemot vērā darba tirgus aktuālās tendences, 2020./21. gada uzņemšanā skolas ir papildinājušas jau tradicionālo profesiju klāstu arī ar vairākām jaunām kvalifikācijām dažādās jomās, piemēram:

Dokumentu iesniegšana – elektroniski vai klātienē

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ pieteikties mācībām un iesniegt dokumentus profesionālajās izglītības iestādēs var elektroniski (dokumentu sūtīšanai nepieciešams drošs paraksts), nosūtot dokumentus pa pastu vai ierodoties klātienē, iepriekš saskaņojot apmeklējuma laikus ar skolas Uzņemšanas komisijas pārstāvjiem.

Vairāk informācija http://www.niid.lv/