Atceļ 9. klašu eksāmenus un samazina to skaitu 12. klases beidzējiem

Valdība ceturtdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos noteikumu grozījumus, kas šajā mācību gadā paredz atcelt valsts pārbaudes darbus 9. klašu skolēniem un samazināt 12. klašu skolēniem obligāti kārtojamo centralizēto eksāmenu skaitu.

Valsts pārbaudes darbi, beidzot 9. klasi, nenotiks, izņemot centralizēto eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmā. Šo eksāmenu izglītojamais varēs kārtot, ja to vēlēsies.

Skolēniem, kuri vēlas to kārtot, eksāmena rakstu daļa notiks 10. jūnijā, bet mutvārdu daļa – 10. jūnijā un 11. jūnijā. Turpretī tiem skolēniem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nevar kārtot eksāmenu noteiktajā laikā un kuri vēlas to kārtot, eksāmens notiks 2. jūlijā.

Minētie grozījumi arī paredz, ka centralizētie eksāmeni par vispārējās vidējās izglītības ieguvi 2019./2020. mācību gadā notiks no 2. jūnija līdz 30. jūlijam.

Tā kā kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas mācību process notiek attālināti un valsts pārbaudes darbu norisē jāievēro veselības drošības pasākumi, tajā skaitā jāierobežo iespējamo izglītojamo pulcēšanās reižu skaits, vidusskolēniem tiks samazināts obligāto valsts pārbaudījumu skaits.

Obligāti eksāmens būs jākārto vienā svešvalodā pēc izvēles, rakstisks eksāmens latviešu valodā un rakstisks eksāmens matemātikā. Taču tie skolēni, kuri vēlēsies un kuriem tas nepieciešams, lai iestātos augstskolā, drīkstēs kārtot arī eksāmenu kādā no izvēles priekšmetiem.

Angļu valodas eksāmenu plānots organizēt no 2. jūnija līdz 4. jūnijam, vācu valodas eksāmenu – 3. jūnijā, krievu valodas eksāmenu – no 4. jūnija līdz 5. jūnijam un franču valodas eksāmenu paredzēts organizēt 5. jūnijā.

Eksāmens latviešu valodā paredzēts 9. jūnijā, savukārt 12. jūnijā paredzēts centralizētais eksāmens matemātikā. 15. jūnijā paredzēts izvēles centralizētais eksāmens vēsturē, 17. jūnijā – ķīmijā, 19. jūnijā – bioloģijā, 26. jūnijā – fizikā. Pēc Jāņiem sekos skolas līmeņa eksāmeni – ģeogrāfijas eksāmens notiks 29. jūnijā, informātikas eksāmens notiks no 6. jūlija līdz 7. jūlijam un eksāmens ekonomikā notiks 1. jūlijā.

Ņemot vērā nepieciešamo laiku visu darbu vērtēšanai un datu apstrādei, sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību plānots izsniegt 24. jūlijā, izņemot izglītojamos, kuri eksāmenus kārtos vēlāk – tie audzēkņi sertifikātus saņems nedēļu vēlāk, taču tas netraucēs iesniegt dokumentus iestājai augstskolā, uzskata IZM.

Savukārt, ja ārkārtējā situācija turpināsies arī pēc 12. maija, tad tiks izvērtēta iespēja noteikt eksāmenu norisi par tik nedēļām vēlāk, par cik tiek pagarināta ārkārtējā situācija. Ja eksāmeni nevarēs notikt jūlijā, tad tiks izvērtēta iespēja izglītojamiem skolu beigs ar gada vērtējumu, atklāj ministrija.

IZM informē, ka Valsts pārbaudes darbus šogad kārtot bija pieteikušies 17 800 9. klases izglītojamie, no tiem 4895 skolēni bija pieteikušies kārtot latviešu valodu mazākumtautību izglītības programmās, kā arī 28 000 izglītojamie, kuri bija pieteikušies kārtot valsts pārbaudes darbus par vispārējo vidējo izglītību.

Jau ziņots, ka Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas dēļ Latvijā ilgstoši nebija skaidrības, vai un kad notiks centralizētie eksāmeni vispārizglītojošo skolu beidzējiem.

Eksāmenu izstrādātāji plāno, ka 12. klašu centralizēto eksāmenu ilgums nepārsniegs trīs stundas un tā rakstīšanas brīdī skolēni izmantos individuālos aizsardzības līdzekļus. Tiek apsvērta arī iespēja samazināt uzdevumu daudzumu, nemainot kopējo grūtības pakāpi, un eksāmenu rakstīšanas laikā nav paredzēti starpbrīži.  Tāpat plānots, ka skolēniem būs jāievēro divu metru distance, būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi un būs jālieto sejas maskas, kuras nodrošināšot valsts, informēja Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.