Jauniešiem daudzpusīgas iespējas iegūt noderīgas uzņēmējdarbības prasmes

2020. gads iesācies rosīgi tiem jauniešiem, kuriem ir pastiprināta interese par uzņēmējdarbības tēmām. 

Vērienīgu biznesa festivālu “sTARTUp Day 2020”, kas janvāra pēdējās dienās norisinājās Tartu, Igaunijā apmeklēja Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas un Ventspils 2. vidusskolas audzēkņi un pedagogi. Kopā ar vēl citiem 4400 dalībniekiem klausoties pieredzējušu un starptautiska mēroga uzņēmēju uzstāšanās, studentu biznesa ideju konkursu prezentācijas, apmeklējot stendu izstādi un darbnīcas, mūsu jaunieši guva papildu motivāciju, iedvesmu, kā arī paplašināja redzesloku par dažādām tehnoloģijām, bez kurām mūsdienu biznesa pasaule jau kļūst neiedomājama.

Pasākuma laikā jaunieši izmantoja iespēju satikt savus komandas biedrus no Igaunijas, ar kuriem tie veido jaunas biznesa idejas projekta “DigiYouth” ietvaros. 

Trešdien, 5. februārī, Ventspils Jauniešu mājā ar biznesa komunikācijas meistarklasi viesojās lektors Indars Kraģis. Šajā bezmaksas pasākumā mūsu vidusskolēni uzzināja, kā radīt pārdotspējīgas inovācijas, kā izstrādāt pārliecinošu publisko tēlu, un kā izprast dažādus klientus un panākt efektīvu sadarbību. 

Februārī projekta “DigiYouth” dalībnieki no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, Ventspils 2. vidusskolas un Ventspils 4. vidusskolas apmeklēs divus nozīmīgus tehnoloģijām un jaunuzņēmumiem veltītus pasākumus Rīgā – “Hypertown” un “TechChill”. Lai arī šādos pasākumos bieži vien biznesa ideju autori satiek investorus vai pārdevēji savus nākamos klientus, tad jauniešiem šāda pieredze ļauj izjust notikuma dinamisko vidi, redzēt citu cilvēku aktīvo darbošanos un arī gūt pārliecību par savām iecerēm un uzdrīkstēšanos.

Piektdien, 14.februārī, “Junior Achievement Latvia” skolēnu mācību uzņēmumu programmas dalībnieki satiksies Valentīna dienai veltītā tirdziņā tirdzniecības centrā “Tobago”. Skolēniem tā būs iespēja satikt pircējus un piedāvāt savas ražotās preces, bet pircējiem iespēja iegādāties arī dāvanas Valentīna dienai. Mācību nolūkos skolēniem būs vērtīgas arī visas saņemtās atsauksmes par precēm, cenām, stenda iekārtojumu un sniegtajiem skaidrojumiem. Tirdziņš norisināsies no plkst. 16 līdz plkst. 19. 

Īstenojot dažādus ar uzņēmējdarbību saistītus izglītojošus pasākumus jauniešiem, nozīmīga ir uzņēmējdarbības praktiķu līdzdalība kā mentoriem, žūriju locekļiem vai lektoriem. Pieredzes stāstus no dažādām nozarēm jaunieši vienmēr uztver vislabāk un sniegtais ieskats situācijās bieži vien kliedē arī mītus par uzņēmējdarbību. Tamdēļ Ventspils Jauniešu māja aicina atsaukties sadarbībai uzņēmējdarbības praktiķus – vadītājus, speciālistus, kuri ir gatavi ar savu padomu un zināšanām atbalstīt tos Ventspils jauniešus, kuri plāno turpmākajā karjerā veidot paši savus uzņēmumus.