Tikšanās ar dzejnieku Tomu Treibergu Jauniešu mājā

Piektdien, 31.janvārī, plkst.14.00 Ventspils Jauniešu māja norisināsies tikšanās ar dzejnieku Tomu Treibergu. Pasākumu organizē Pārventas bibliotēka Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītajā projektā “Lasāmpietura Pārventā”.

Uz tikšanos ar dzejnieku aicināti Ventspils 4.vidusskolas skolēni, kā arī ikviens interesents! Pasākumā piedalīsies arī Ventspils Jauniešu mājas projektu vadītāja Helēna Koha.

Dzejnieks, žurnālists, aktieris, teātra un kino kritiķis Toms Treibergs dzimis 1985. gada 8. septembrī Rīgā. Studējis audiovizuālo kultūru Latvijas Kultūras akadēmijā. 2012. gadā absolvējis Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti.
Toma Treiberga pirmā publikācija bija dzejolis “vējš raizējas par mums…”, kas 2004. gadā tika publicēts laikrakstā “Latvijas Avīze”. Līdz šim Iznākuši trīs Toma Treiberga dzejas krājumi — “Gaismas apstākļi” (2012), “Drudzis” (2015), kas tika nominēts Literatūras gada balvai, un “Biezoknis” (2019). Viņa dzejai raksturīga dabas un pilsētas parādību atspoguļošana, bērnības atmiņas un tai raksturīgā pasaules izjūta, cilvēka pārdzīvojumi.
2013.gadā Toms Treibergs kopā ar Svenu Kuzminu atdzejojis Jeļenas Glazovas dzejoļu krājumu “Transfēri”, bet 2018.gadā kopā ar Andri Akmentiņu un Arvi Vigulu piedalījies Sergeja Timofejeva dzejoļu krājuma “Replika” atdzejošanā.

Toms Treibergs strādā Latvijas Televīzijā kā žurnālists un raidījuma “Kultūras ziņas” redaktors. No 2017. gada februāra līdz 2018. gada decembrim viņš kopā ar Svenu Kuzminu Latvijas Radio 1 veidoja raidījumu “Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru”. Pašlaik Toms Treibergs ir Latvijas Radio 1 raidījuma “Kultūras Rondo” vecākais redaktors.

No 2004. gada kopā ar Svenu Kuzminu darbojas kā aktieris un režisors etīžu teātrī “Nerten”.

Projektu „Lasāmpietura Pārventā” Pārventas bibliotēka ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu realizē kopš 2013. gada. Projekta gaitā skolēni tiekas ar latviešu autoriem. Bibliotēkā viesojušies arī grāmatu mākslinieki, stāstot par ilustrāciju tapšanas procesu un to nozīmi grāmatas satura atklāšanā.

Viens no publisko bibliotēku darbības uzdevumiem ir rosināt jaunos lasītājus apmeklēt bibliotēku un ieinteresēt grāmatu lasīšanā, parādīt, ka grāmatas un lasīšana ir gan zināšanu avots, gan lielisks brīvā laika pavadīšanas veids. Realizējot projektu, tiek sekmētas arī mācību iestāžu un bibliotēkas sadarbības iespējas.