Piektdien, 22. novembrī, no plkst. 16.00 līdz plkst. 19.00 tirdzniecības centra “Tobago” telpās norisināsies Ventspils skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņš “CITS BAZĀRS”.

Aicinām apmeklēt Ventspils skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņu “CITS BAZĀRS” 

Šajā biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programmas ietvaros rīkotajā reģionālajā pasākumā “CITS BAZĀRS” piedalīsies vairāk nekā 20 jauniešu veidoti skolēnu mācību uzņēmumi no Ventspils izglītības iestādēm un viesi no Ventspils novada un arī Rīgas skolām, kuri no plkst. 16.00 līdz 19.00 piedāvās savus oriģinālos izstrādājumus – kosmētiku, dažādus koka izstrādājumus, rotaslietas un aksesuārus, atslēgu piekariņus, papīra izstrādājumus, matu gumijas, telefona turētājus un vēl citas preces, kas noderēs jau savlaicīgi domājot par Ziemassvētku dāvanām.

Skolēnu mācību uzņēmumu  reģionālā pasākuma Ventspilī “CITS BAZĀRS” ietvaros notiks jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana 9 nominācijās – Sociāli atbildīgs uzņēmums, Labākā pārdošanas komanda, Uz zināšanām balstīts produkts, Videi draudzīgs produkts, Inovatīva biznesa ideja, Labākā dāvana, Labākais stends, Kvalitātes produkts un “Ventspils govs” (Produkts Ventspilij). Pasākuma laikā skolēnu mācību uzņēmumus skatīs un vērtēs žūrija, kuras uzdevums būs iepazīties ar skolēnu mācību uzņēmumu stendiem un novērtēt jauniešu biznesa idejas un izpildījumu.

“Veidojot savu mācību uzņēmumu, skolēns apgūst ne tikai zināšanas par uzņēmējdarbību un pārdošanu, bet vēl virkni dzīvē nepieciešamu un noderīgu prasmju – prezentēšanas prasmi, spēju strādāt komandā, veiksmīgas saskarsmes un organizēšanas kompetences. Tā ir neatsverama pieredze jaunam cilvēkam jau skolas laikā – saprast un novērtēt, ko reāli nozīmē būt uzņēmējam. Tā pamazām veidojas jauna uzņēmēju paaudze, kas ar saviem uzņēmumiem sekmēs reģionu attīstību nākotnē,” vērtē SMU programmas organizators Latvijā – Junior Achievement Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Tirdziņa norisi Ventspilī atbalsta Swedbank, tirdzniecības centrs “Tobago” un Ventspils pilsētas pašvaldība. Skolēnu mācību uzņēmumi darbojas teju visās Ventspils vispārizglītojošajās skolās, kā arī Jaunrades namā un katru mācību gadu tiek izveidoti kopā ap 40 uzņēmumiem, iesaistot vairāk nekā 100 skolēnus.

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēniem visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.
  • Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.
  • Līderu programma 10.–12. klasei.
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2018./2019. mācību gadā JA Latvia ir reģistrējusi 1200 SMU, kas ir labākais rādītājs JA Latvia pastāvēšanas laikā.