OPERA “LAKSTĪGALA” VENTSPILĪ 9.decembrī

            Rīgas Doma meiteņu koris TIARA aicina uz Imanta Ramiņa operas “Lakstīgala” izrādi 2019. gada 9. decembrī plkst. 19.00 Ventspils teātra namā “Jūras vārti”. Tā būs īpaši gaidīta Kanādā dzīvojošā latviešu komponista mūzikas atgriešanās viņa dzimtajā pilsētā.

Opera “Lakstīgala” ir aizraujoša un krāsaina izrāde visai ģimenei un ar mūzikas un dejas palīdzību ļauj iejusties Ķīnas ķeizara galma atmosfērā. Operas pirmizrāde notika pagājušā gada 9. decembrī, un to redzēja arī pats komponists, kurš šim notikumam par godu bija ieradies Latvijā. Pēc izrādēm Rīgā un Cēsīs klausītājiem dota iespēja izdzīvot “Lakstīgalas” stāstu arī Ventspilī. Galvenās lomas operā atveido Rīgas Doma meiteņu koris “TIARA” un divas balerīnas (Sofija Beļkina vai Elīna Blažēvica, Anastasija Sokolova vai Oļesja Čudakova) no Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas. Uzvedumā piedalās solisti Jānis Kurševs, Ance Purmale, Katrīna Paula Felsberga, Rūdolfs Bērtiņš un kamerorķestris Agneses Kanniņas vadībā. Operas iestudējumu veidojusi izcilu personību radošā komanda – diriģente Aira Birziņa, režisore Māra Ķimele, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, baletmeistare Regīna Kaupuža, scenogrāfe un tērpu māksliniece Inga Bermaka-Apiaha, gaismu mākslinieks Māris Sējāns.

Operas radīšanā komponistu iedvesmojis pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena stāsts par Lakstīgalu, kuras mīlestības dziesma spēj apburt ikvienu. I. Ramiņš šo operu sarakstījis 2003. gadā pēc trīs amerikāņu koru pasūtījuma. Izrāde uzrunā dažādu paaudžu klausītājus – gan bērnus, gan pieaugušos. Intervijā Latvijas Radio 3 komponists atzina: „Tā nav gluži bērnu opera. Kāpēc? Tāpēc, ka Andersens stāstus rakstīja ne tikai bērniem. Lai gan stāsti ir samērā vienkārši, tiem piemīt arī dziļums, kas labāk uztverams pieaugušajiem. Operā ievītie stāsti ir kā mazi dārgakmeņi. Te ir humors, te ir patoss… Visdažādākās emocijas. Te satiekas divi lielie temati – dabīgais un mākslīgais.” Iestudējums guvis augstu atzinību mūzikas profesionāļu vidū, kļūstot par Lielās mūzikas balvas 2018 nominantu kategorijā “Gada uzvedums”.

Imants Ramiņš ir starptautiski plaši pazīstams latviešu komponists, diriģents, vijolnieks un pedagogs, kā arī dabas zinātnieks. I. Ramiņš apbalvots ar vairākām godalgām, tostarp 2018. gada nogalē par nopelniem Kanādas mūzikas dzīvē valdība piešķīrusi komponistam valsts augstāko apbalvojumu – Kanādas ordeni.

 Izrādes norisi Ventspilī atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Ventspils pilsētas dome, Teātra nams “Jūras vārti”.

 Aicinām apmeklēt operu “Lakstīgala” programmas “Latvijas skolas somas” ietvaros!

Nosaucot vai ievadot sistēmā atlaižu kodu  "opera" , jebkuru biļeti varēsiet iegādāties par 7 EUR.

 Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā un http://www.bilesuparadize.lv