Ventspils Jauniešu māja ir atspēriena punkts Tavam brīvprātīgajam darbam Eiropā

Jau trešo gadu Ventspils Jauniešu māja ir vieta, kurā sastapt Eiropas brīvprātīgā darba veicējus. Jauniešu mājā savas idejas un aktivitātes īstenojuši jaunieši no Portugāles, Bulgārijas, Čehijas, Spānijas, Francijas, Itālijas un citām valstīm. Arī mūsu vietējiem jauniešiem ir iespēja doties un iepazīt Eiropu brīvprātīgā darba projektos. Nesen uz Eiropas brīvprātīgo darbu devās Ruta, kura dalās līdz šim projektā piedzīvotajā.

“Sveiciens visiem no Itālijas, no Turīnas! Mani sauc Ruta, esmu brīvprātīgā ilgtermiņa projektā! Mans projekts ilgst gadu un šobrīd esmu tā pusē. Jāsaka, ka nebija viegli pieņemt lēmumu pamest darbu un savu ikdienas dzīvi Latvijā. Bet tomēr pāris mēnešu laikā pieņēmu lēmumu, ka vēlos doties uz laiku dzīvot ārzemēs, tikai nebija ne jausmas kā. Līdz atradu brīnišķīgu iespēju – brīvprātīgo darbu Eiropā. No daudz kā atteicos, lai būtu šeit – darba, iepriekšējās algas, auto, uz laiku no draugiem un ģimenes, bet jāatzīst, ka par spīti visam, nevienu brīdi neesmu nožēlojusi savu izvēli. Ja domā par brīvprātīgā darba veikšanu un esi vēl savas izvēles priekšā, iesaku pirms tam noorganizēt tikšanos ar kādu, kas jau ir piedzīvojis šādu pieredzi. Protams, dzīvot ārzemēs, pie tam nezinot valodu, ir izaicinājums. Arī es biju nobijusies pirms projekta sākuma, taču šādos projektos, pirmkārt, Tu nekad neesi viens, Tu satiec citus brīvprātīgos, studentus, vietējos vienaudžus ar līdzīgām problēmām un viss agrāk vai vēlāk tiek atrisināts.

Kāda ir brīvprātīgo ikdiena? Tas atkarīgs no Tavas uzņēmējorganizācijas. Mūsu uzņēmējorganizācija “Eufemia” iesaista mūs tiešām dažādos projektos. Man visvairāk patīk tie, kas saistīti ar valodu apguvi, kā arī katru sestdienu ejam uz tirgiem un tirgotāji mums dod pārtiku, kuru citādi viņiem nāktos izmest ārā. Pēc tam mēs ēdienu izdalām trūcīgajiem cilvēkiem, kuri to vēlas saņemt. Kad biju Latvijā, domāju, ka esmu ļoti ekstraverta, ka esmu brīva no aizspriedumiem, ka, visticamāk, man nebūs grūtību, bet atrodoties ārpus savas valsts, dzīvojot ar citiem cilvēkiem, sapratu, ka viss nav tik vienkārši. Arī man ir grūti pieņemt citu kultūru īpatnības, arī es šad tad pie sevis nodomāju, ka “tas taču nav normāli” un sapratu, ka itāļiem nemaz neesmu tik ekstraverta kā man šķita.

Esot ārzemēs, mans patriotisms nav zudis. Tieši otrādi, tas ir audzis. Un ir tik patīkami apzināties, kam esi piederīga, kur ir Tavas saknes. Tāpēc, manuprāt, tas nav nekas slikts, ja jaunieši brauc apskatīt pasauli. Un kurš gan cits stāstīs pasaulei par mūsu mazo, stipro Latviju?”

Kopā ilgtermiņa un īstermiņa brīvprātīgā darba projektos Ventspils Jauniešu mājā trīs gados darbojušies jau 26 ārzemju jaunieši, organizējot dažādu tēmu neformālas nodarbības, valodu apmācības, kā arī līdzdarbojoties Ventspils jauniešu festivālu organizēšanā. Savukārt 4 jaunieši izmantojuši atbalstu, lai dotos savos brīvprātīgā darba projektos uz ārzemēm. Iespējas iesaistīties Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgā darba projektos ir ikvienam pilngadīgam jaunietim un sīkāk par tām vari uzzināt klātienē Ventspils Jauniešu mājā, kā arī internetā www.jaunatne.gov.lv.