Ventspils 2020. gadā būs “Latvijas jauniešu galvaspilsēta”

Ventspils pilsēta izcīnījusi uzvaru Izglītības un zinātnes ministrijas organizētajā konkursā un 2020. gadā būs Latvijas jauniešu galvaspilsēta. Tas nozīmē, ka nākamgad Ventspilī tiks organizēti valsts lielākie jaunatnes jomas pasākumui, piemēram, Starptautiskās Jaunatnes diena, Latvijas jaunatnes darbinieku pieredzes apmaiņas seminārs, konkursa “Labākais darbā ar jaunatni” godināšanas pasākums un citi, uzņemot Ventspilī dažādu interešu jauniešus, jaunatnes darbiniekus un citus interesentus. 

Konkursa fināla kārtā kopā ar Ventspili par uzvaru sacentās arī Daugavpils un Jēkabpils pašvaldības. Lai arī sabiedrības balsojumā internetā Daugavpils ieguva lielāku atbalstu, tomēr konkursa žūrijas un sabiedrības balsojuma kopvērtējumā Ventspils apsteidza konkurentus.

Sestdien, 10. augustā, Ikšķilē šī gada Latvijas jauniešu galvaspilsētas – Ikšķiles un Olaines novada – rīkotajā jauniešu festivāla “IK Fest2019” laikā notika apbalvošanas ceremonija. Ventspili pārstāvēja Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane un Jauniešu mājas vadītājs Kristians Jacevičs, kā arī pulciņš ar jaunajiem līderiem – aktīvie jaunieši, kas darbojas savu skolu pašpārvaldēs, Jauniešu mājā un vēl citur. 

Konkursā Ventspils savu gatavību uzņemties jauniešu galvaspilsētas statusu pamatoja ar pašvaldībā īstenotajiem atbalsta pasākumiem un nodrošināto infrastruktūru jauniešu izaugsmei visdažādākajās jomās – izglītība, sports, mūzika, māksla, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, uzņēmējdarbība, līdzdalības un iniciatīvu atbalsts, saturīga un aktīva brīvā laika pavadīšana. Kā lielisks piemērs Latvijas mērogā ir Ventspils pašvaldības īstenotais darba ar jaunatni modelis – 2015. gadā pēc jauniešu iniciatīvas tika izveidota Ventspils Jauniešu māja, lai nodrošinātu telpas, konsultatīvo un resursu atbalstu jauniešu iniciatīvām, kā arī tika noslēgts deleģēšanas līgums ar jauniešu organizāciju “Ventspils Jauniešu dome”, kura ar pašvaldības un projektu konkursos piesaistītā finansējuma palīdzību īsteno jauniešiem nozīmīgus projektus.

Paša konkursa uzdevumi ir popularizēt darbu ar jaunatni, stiprināt pašvaldību sadarbību jaunatnes jomā, kā arī veicināt jauniešu līdzdalību un iesaistīšanos sabiedriskajos procesos. Konkursu Latvijā ministrija organizēja jau piekto reizi. 

Paldies visiem, kuri rūpējas par Ventspils jauniešu izaugsmi! Paldies visiem, kuri atbalstīja Ventspils pilsētas dalību konkursā un balsoja internetā! yes